Lækkert hjemmebagt rugbrød med masser af kerner og rugmel. Du skal først have en surdej klar til brug, ellers har jeg opskriften på den som jeg selv bruger.
Opskrift til 1 mellemstort rugbrød, jeg har brugt en potion + en halv mere, da det gav et stort rugbrød i en ret stor form, ellers hvis man laver 1 potion kan man godt nøjes med en mindre form.
Dag 1
175 g. surdej
125 g. hvedemel
375 g. rugmel
5½ dl. vand
1½ spsk salt
Bland melet og rør vandt i lidt af gangen. Rør saltet i sammen med surdejen. Kom evt. lidt mere vand ved, hvis dejen bliver for hård/ tyk, må godt være lidt lind.
Stilles til hævning med et vådt opvreddet viskestykke, i et døgns tid ved stuetempatur.
Dag 2.
1/4 dl. mørkt øl
½ dl. vand
1 spsk. brun farin
225 g. knækkede rug, hvedekerner eller skårne rugkerner
Evt. lidt ekstra hvedemel/ rugmel efter behag.
Tag først ca. 3 dl. af dejen til surdej, til næste gang du skal bage og stil køligt, gerne i 2-3 uger.
Rør øl, vand, farin og knækkede kerner i resten af dejen.
Jeg plejer at gå ud fra at dejen godt må være lidt blød, det giver nemlig det bedste rugbrød. For lind dej giver et klistret rugbrød og en for hård dej giver et tørt rugbrød, så det er med at finde balancen.
Men fordel nu dejen i en smurt rugbrøds form og lad det hæve med et vådt opvreddet viskestykke i 6-8 timer ved stuetemperatur. Bank rugbrødet på plads inden det kommer i oven og det stik det ca. 20 gange med et træspyd fugtet med vand.
Bages mellem 1½ time til 2 timer på aller nederste rist i en forvarmet ovn ved 175 grader.
Tag brødet ud af oven og lad det stå ca. 1 time og dernæst rulle det et par gange ind i folie. Jeg syntes det bliver bedst ved at stå ved stuetemperatur, nogen kommer det i køleskab med det samme for at undgå det bager vidre, men jeg syntes det bliver en smule tørt ved det.
Så held og lykke med bagningen. Jeg kan sige at jeg selv er ret ny på området, de første par gange blev mine rugbrød meget underlige, men nu er de både saftige, bløde og med god smag.
Surdejen skulle også blive bedre og bedre for hver gang har jeg hørt, og det er helt rigtigt :)
Mælkebaseret surdej:
3 dl. kærnemælk
4 dl. rugmel
½ tsk salt
Lad stå i stuetemperatur i 1-2 dage.
Vandbaseret rug-surdej:
Dag 1-3
3 dl. vand, 45 grader
200 g. rugmel - fint
1 spsk honning
Dag 3-4
2 dl. vand - 45 grader
200 g. rugmel
Dag 1-3:
Rør ingredienserne sammen til en tyktflydende masse. Opbevar i en skål dækket af hudholdningsfilm på køkken bordet, fyld højst beholderen halvt op, da den godt kan finde på at boble ud over.
Lad nu stå ved stuetemperatur i ca. 2 dage og rør i den 2 gange om dagen.
Når den begynder at boble og er let syrlig og dufter frisk, skal man gå vidre til næste trin.
Dag 3-4:
Tilsæt vand og rugmel i surdejen
Lad stå et døgn og nu er surdejen klar til brug.
Hvedesurdej:
Dag 1-3
100 g. hvedemel
100 g. grahamsmel
2½ dl. vand 45 grader
Dag 3-4
150 g. hvedemel
50 g. grahamsmel
2 dl. vand
Dag 1-3
Rør indgredienserne sammmen til en tykflydende masse. Opbevar i en skål med husholdningsfilm eller i en dåse. Fyld maksimalt beholderen halvt op.
Lad stå ved stuetemperatur 2-3 dage. Når den begynder at boble, er let syrlig og dufter friskr, er det tid til næste skridt.
Dag 3-4
Rør de overnævnte indgredienser i og stil på et varmt sted gerne 29 grader.
Efter et døgn skal det boble og dufte godt.
Stil på et varmt sted endnu et døgn.
Opbevar surdejen på køl under tætsluttede låg.
Opbevaring/ pleje af surdejen:
Når man bruger af surdejen, skal man bare huske at tage tilsvarende mængde fra igen og over i surdejen, så den hele tiden har noget at leve af.
Surdejen holder sig i køleskabet i op til ca. 3 uger. Får man ikke brugt surdejen hver uge, kan man snyde den lidt og kassere noget af den og fodre den med ca. 0,5 dl. vand og 1-2 spsk rugmel, eller hvedemel og grahamsmel hvis det er hvedesurdej.
Så har den lidt at leve af igen. Når man skal bruge surdejen, er det bedst at den har stået ude i stuetemperatur i et lille døgn
respekt - jeg har aldrig fået lært det der med surdej....det virker lidt besværligt.
SvarSletDet ser meget proffi ud dit brød :-)
Takker...Må også indrømme at det drillede mig de første par gange, enten blev de alt for hårde og tunge ellers bliv de vildt klistret...øv altså.
SvarSletMen efter en 3-4 gange, er det lykkes mig at få de her lækre rugbrød. Det er bare med at prøve sig frem, det er faktisk slet ikke så svært, heller ikke med surdejen :o)
Har også opskriften på surdejen et eller andet sted, den kommer også på :)