søndag den 1. januar 2012

Nytårs menuen... 3 retters

Forret: Lakseroulade med dildcreme på salatbund

Opskrift til 3 pers.
  • 200 g. røget laks i skiver
  • Bagepapir
Dildcreme:
  • 1 1/4 dl. cremefracie 38 %
  • Skal og saft af ½ citron, usprøjtet
  • 1/4 tsk salt samt peber
  • ½ bundt purløg
Til anretning:
  • ½ spsk olienolie
  • ½ spsk friskprsset citronsaft
  • 50 g. blandet salat, hjerte op rucala evt.
  • salt og peber
  • ½ bundet dild
  • ½ spsk balsamico
  • flute
Dildcreme: Bland cremefraice, fintreven citronskal, 1 spsk citron saft, salt og pber sammen i en røreskål. Pisk cremefraiceblandningen til skum med en elpisker, til det ligner flødeskum. Vend hakket dild i, og stil det i køleskabet.
Læg et stykke bagepapir ud på køkkenbordet. Læg lakseskiverne ved siden af hinanden på papiret i en firkant på ca. 25 cm x 15 cm. Skiverne skal lappe et godt stykke ind over hinanden.

Smør dildcremen i et jævnt lag oven på laksefirkanten.
Rul laksefirkanten sammen som en roulade fra den lange side, brug bagepapiret som støtte og sørg for ikke at rulle papiret ind i rouladen. Når den er færdigrullet, så rul papiret godt rundt om rouladen, så den holder formen.
Læg lakserouladen i fryseren i ca. 2 timer, til den er fast nok til at skære.
Tag den op af fryseren og skær med det samme 1 cm. tykke skiver og anret ovenpå salaten med marinaden.
Servere med flute og smør


Hovedret: Grillet weber oksemørbrad, bagt kartoffel med fyld, champingnon sovs & grønne aspars


Grillet oksemørbrad.
Opskrift til 2 pers.

  • Oksemørbard ca. 1 kg. ( der kunne sagtens være til 3 pers.)
  • 3 spsk brun farin
  • 2 spsk sød chilisauce
  • 2 spsk teriyakisauce
  • 3 fed prsset hvidløg
Afpuds mørbraden først og gnid den i lidt salt og peber, bland marinaden og læg mørbraden i et fad eller en plastic pose og lad den marinere mindst i 2 timer eller gerne natten over.
Vi grillede den på weberen. Brun den først på grillen i ca. 3 min. på hver side. Derefter gav vi den ialt 30 min. og lod den hvile i ca. 15 min. Den  va 60 grader og rosa.

Bagt kartoffel med fyld.
Opskrift til 2 pers.
  • 2 store bagekartofler
  • 1 æggeblomme
  • 2 spsk cremefraice 18 %
  • 75 g. bacon i tern
  • ½ bundt purløg
  • salt og peber
Skrub kartoflerne grundigt. Pak dem ind i sølvpapir og bag kartoflerne ved 200 grader i ca. 1½ time.
Steg imens baconen sprød.
Når kartoflerne er færdig i oven lad dem køle lidt af. Skær så et låg af kartoflerne og skrab indmaden op i en skål. Mos det med en gaffel og tilsæt æg og cremefraice, til det har en passende konsistens. Tilsæt bacon og purløg. Smag til med salt og peber.
Fyld mosen tilbage i de tomme skaller og bag kartoflerne 15-20 min ved 200 grader.

Champingnonsovs.
Opskrift til 2 pers.
  • ½ bakke champingnon
  • 1/4 liter fløde
  • 1 dl. vand
  • 2 spsk smør
  • ½ bouillion terning okse
  • lidt jævning
  • kulør
Rens champingnonene og skær bunden af, svits dem i smør. Tilsæt fløden og vandet sammen med bouillioen og lad det koge op. Kom lidt jævning ved og farv med kulør. Smag til med salt og peber.


Dessert: Mettes hjemmelavede hindbær trifli

Opkrift til 6 pers.

Vaniljecreme
  • 4 spsk sukker
  • 3 spsk majsstivelse, fx. maizena
  • 1 vaniljestand
  • ½ liter sødmælk
  • 1 æggeblomnme pastiuseret
Fyld
  • 300 g. frosne hindbær ( giv dem et opkog i lidt vand, si dem lidt til sidst)
  • 1½ dl. appelsinlikør, fx. cointreau
  • 4 dl. piskefløde
  • Ca. 100 g. makroner
Vaniljecremen: Sukker, maizena og vaniljekorn piskes godt sammen med 1 dl. af mælken. Tilsæt æggeblomme og pisk stadig godt. De resternde 4 dl. mælk koges op i en gryde med den tomme vaniljestang.
Når mælken koger, tilsættes de øvrige ingredienser. Pisk hele tiden.
Koges op i 4-5 min og hældes straks over i en kold beholder. Afkøles helt i køleskab.
Cremen kan anvendes samme dag eller dagen efter.

Servering i 6 glas: Knus lidt makroner og læg disse i bunden af glassene. Dryp med en anelse likør og læg herefter skiftevis vaniljecreme, hindbær og makroner i lag og lad dette trække koldt i et par timer.
Afslut med letpisket flødeskum lige inden servering og drys med hakket chokolade.

1 kommentar: