mandag den 12. december 2011

Kløbenboller

Opskriften er fra frk. jensens kogebog.
8-10 stk.

  •  60 g. blødt smør
  • 1 dl. kogende vand
  • 1½ dl. mælk
  • ½ tsk salt
  • 2½ spsk sukker
  • kornene af ½ stang vanilje
  • fintreven skal af ½ appelsin
  • 1 lille sammenpisket æg
  • 20 g. gær
  • 450-500 g. mel
  • 60 g. rosiner
  • 30 hakket sukat
  • 30 g. pomranskal
  • 30 g. cocktailbær
Pensling:
  • æg og vand
  • perlesukker
Kom smørret i dejskålen og hæld det kogende vand over. Tilsæt mælk, salt, sukker, vanilje, reven appelsinskal og 2/3 af ægget (resten gemmes til pensling).
Rør det sammen og tilsær gær. Rør grundigt igen. Rør melet i lidt efter lidt, hold lidt tilbage. Tilsæt rosiner, sukat, pomeans og cocktailbær.
Slå/klask dejen sammen med en grydeske, eller ælt med hænderne, men dejen SKAL være lidt klistret. Lad den hæve til dob. str. på et lunt sted i ca. 1-2 timer.
Dejen slås ned med en ske, da den nok vil være for klistret til at forme til boller, de må også godt være lidt rustikke. Drys et tyndt lag mel over og dæk dem til, lad efterhæve til dob. str.

Tænd oven på 225 grader alm. ovn. Rør resten af ægget med lidt vand og pensl bollerne med blandningen og drys lidt perlesukker på dem. Sæt bollerne midt i oven i 12-14 min.
Serveres med smør på, da det er en ret sød bolle, perfekt som julebolle.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar