lørdag den 12. maj 2012

Surdej, både til rugbrød & hvedebrød


Jeg er begyndt at bage meget med surdej, det giver virkelig en god smag og er slet ikke så besværligt. Man skal dog have lidt tålmodighed i starten, da surdejen lige skal sættes i gang. Men denne her surdej, er en alround som man bruge både til hvedebrød og rugbrød.

Opskrift på surdej:
  • Dag1:
  • 2 dl lunkent vand
  • 1 dl. grahamsmel
  • 1 dl. hvedemel
  • 1 spsk honning
  • Dag2:
  • 1 dl. lunkent vand
  • 1 dl. hvedemel
  • Dag3:
  • 1 dl. lunkent vand
  • 1 dl. hvedemel

Dag 1: Bland alle ingredienserne sammen og hæld dejen i en bøtte, luk ikke låget helt til, den skal stadigvæk kunne ånde, opbevare ved stuetemperatur og rør i surdejen 1-2 gange om dagen.
Dag 2 og 3: Overnævnte ingredienser skal røres i begge dage og på 4 dagen er den klar til brug.

Surdejen skal herefter opbevares i køleskab med låg eller folie og skal røres i bund hver eller hveranden dag. Den kan stå ca. 1 uge, uden er blive sur. Men jeg fodre min surdej ca. 2 gange om ugen, vil nemlig ikke have den for sur.
Når man bruger af sin surdej, skal den fyldes op igen med samme mængde vand og mel. Bruger man ikke af den i længere tid af gangen, så skal man kassere noget af den og genfylde med noget frisk vand og mel, f.eks. 1 dl. mel og 1 dl. vand, så er den klar til brug igen efter 1 dag på køkkenbordet.
Det er altid en god idé, når man bruger af surdejen at lade den "vågne" op på køkkenbordet i et par timer først.


Har man brug for en dicideret rugsurdej, findes den her.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar